luni, 5 iulie 2010

Comentariu la un articol despre Bacalaureat

Articolul comentat se găseşte la http://microbe-is-tool.blogspot.com/2010/07/bac-ul-de-la-examenul-de-maturitate-la_04.html, pentru a-l citi vă recomand să intraţi la adresa scrisă mai sus.
Postez aici numai comentariul meu la acest articol, asta ca să avem la întâlnirea de miercuri un subiect în plus. Aşadar, vă aştept cu comentarii aici şi la o discuţie peste două zile, miercuri, la Casa de Cultură la ora 13.00.


Dacă ii excludem pe cei câţiva care merg la examen cu încredere în valoarea lor confirmată pe parcursul şcolii şi care trăiesc cu emoţii şi bucurie acestă încercare, cele spuse în articol sunt valabile pentru cei mai mulţi.
Cum sesiza şi Mihaela, nu este nicio supriză ceea ce se petrece de ani buni la aceste examene. Îndrăznesc să spun că aceste obiceiuri vor continua, e loc şi de mai mult după părerea mea, deoarece este o situaţie de tip win-win, un joc unde toată lumea câştigă.
Pentru a fi mai clar, detaliez:
1. Câştigă elevii, marea masă a lor, fiindcă primesc o diplomă care le deschide porţile învăţământului universitar şi/sau ale unei cariere.
2. Câştigă învăţământul universitar, care are o arie largă de selecţie, indiferent la calitatea viitorilor studenţi atât timp cât relaţia e una economică, ca de la prestator de servicii la client. Preşedinţii comisiilor de Bacalaureat sunt profesori universitari.
3. Câştigă liceul, care capătă o anumită prestanţă în urma rezultatelor. Aşa periferia atacă cu succes centrul, liceele mici concurează în rezultate cu marile licee de tradiţie, iar acestea se văd obligate să umfle notele şi să scadă exigenţa.
4. Câştigă părinţii, care au făcut eforturi mari, mă refer la pregătirile suplimentare în primul rând, eforturi materiale de durată sau de moment. Rezultatele bune sunt dovada că şi-au făcut datoria de părinţi.
5.Câştigă profesorii, care i-au pregătit pe elevi la clasă sau în particular. Un eventual eşec(de altfel normal ţinând cont de valoarea candidaţilor, verificată în 12 ani de şcoală), i-ar aduce în postura de ţapi ispăşitori. Doar ei i-au pregătit, nu-i aşa?
6. Câştigă guvernanţii, reprezentaţi de minister şi în teritoriu de inspectorate şcolare. Un procentaj mic de promovare a Bacalaureatului se traduce în proastă gestionare a învăţământului, comparativ cu trecutul glorios. Aşa că se merge asimptotic spre promovabilitate 100%. Nu mai vorbesc de impactul la vot pe care l-ar avea un examen serios, cu o promovabilitate normală de 30-40%.

Aşa cum am spus este, se pare, o situaţie interesantă în care toată lumea câştigă!

Dar dacă analizaţi cu atenţie poate gasiţi şi răspunsul la întrebarea: cine are de pierdut?


P.S. Promisesem că până miercuri nu mai postez nimic. Îmi cer scuze pentru faptul că am mai pus şi acest articol, de fapt un comentariu anterior făcut de mine. De acum, promit solemn: până miercuri, tăcere!

3 comentarii:

  1. Este un castig in genul celor de la casino, un miraj adica, pentru fiecare in parte, si o mare "teapa" pentru Romania.
    De ce spun miraj? ... pentru ca este aparent un castig, unde in prima faza toata lumea se bucura. si poate ca nu le va inceta bucuria pana la sfarsitul vietii, insa problema este ce lasa in urma.. si in felul cum involueaza tara mi-e mila de nepotii nostrii. Asta este adevarata pierdere. si nu putem spune ca pierde cineva anume. Asa cum initial toata lumea castiga.. toata lumea va avea si de pierdut prin prizma nivelului social si cultural pe care il capatam.
    Nu ma refer in mod special la BAC. Bac-ul trebuie sa fie un examen usor, cu promovabilitate mare. Admiterea insa trebuie sa fie problema, locul unde sa se faca diferenta. Mi se par niste prostii facultatile unde se intra cu dosarul. Aici ar trebui lucrat. Este OK sa ia toata lumea bac-ul .. insa nu sa intre toti la facultate. Asta o vad eu ca pe o problema. Dar fiind multe particulare, vor clienti cu orice pret (adica bani, ca pana la urma la asta se rezuma totul in Romania) si ii accepta oricum ar fi ei. Cineva spunea ca este mult mai bine la particular, ca la stat nu-si mai dau interesul, etc. Dar interesul la particular care este?... sa te promoveze, sa te tina in facultate, sa-ti ia banii. La stat este interesul tau, ca student, daca vrei sa muncesti, sa stai in facultate, sa finalizezi cu succes(uri) (dupa Doom-ul Elenei Basescu).
    Si daca avem senzatia ca am pacalit pe cineva furand, trisand, dand spaga sau apeland la "relatii", n-am pacalit pe nimeni. singurii inselati suntem tot noi...si prin faptul ca ne supunem sistemului, ne conformam, nu spunem nimic, nu facem nimic. Pentru ca in Romania procentul celor care cer spaga e mic. Restul, pana la 97% dau spaga benevol, lucru care a intrat in sangele romanului, si care ne trage in jos, ca nivel social si de cultura, ca civilizatie, ca popor. Bineinteles ca exista si oameni normali (chiar daca "normalul" reprezinta altceva in Romania), oameni care nu incearca sa gadile pe nimeni sub coada si care vor sa se ridice prin propriile valori. unii reusesc (foarte putini insa) dar toti risca sa fie maturati de valul de corupti, manelisti, "jmecheri" (asa am auzit ca se zice acum), falsi pocaiti si prostii (care reprezinta cel mai mare procent), oameni care ii accepta pe cei mai sus mentionati si chiar ii venereaza. Expansiunea acestora depaseste viteza incalzirii globale si in curand vor pune monopol, iar cei ce vor incerca sa se ridice impotriva vor fi exterminati rapid. (o imagine apocaliptica nu? :)) ) ACUM se mai poate face inca ceva! Nu am pierdut totul. insa daca asteptam si privim, vom pierde. in special tinerii, care sunt in formare, ei au un cuvant important de sups astazi, pentru ca de ei depinde viitorul tarii.
    Cred ca m-am intins cam mult. trebuie sa plec si nu voi avea timp sa citesc ce am scris. imi cer scuze pentru eventualele greseli. Toate bune!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu vad acelasi pierzator. Dar hai sa privim lucrurile in sensul conflictului dintre real si abstract, adica:
    Eu castig (real) - Romania pierde (abstract)
    Acum e bine (real) - Viitorul e rau (abstract)
    Am succes prin frauda (real) - Frauda generalizata inseamna saracie (abstract)
    si tot asa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut initiativa d-ului Fugulin si comentez:

    - Examenul cu cartile pe masa este singura solutie de inlaturarea a acestor "ispite" !
    Eu am sustinut un astfel de examen si va asigur ca sunteti mai cei mai relaxati si increzatori oameni in reusita. Desigur intr-un alt sistem de invatamant decat cel romanesc, precizez acest lucru sa nu existe confuzii sau sperante desarte. Sper ca unul dintre copiii mei sa fie educat intr-un astfel de sistem de data aceasta romanesc si nu nepotii mei!

    Cu stima,
    BIC

    RăspundețiȘtergere