joi, 1 iulie 2010

Comentaţi afirmaţiile următoare şi câştigaţi un interesant premiu surpriză


M. despre trei fenomene ale timpului: invazia verticală a barbarilor, domnia proştilor, trădarea oamenilor cumsecade. 
Primul: năvălesc nu barbarii din alte continente ci, de jos în sus, derbedeii. Barbarii aceştia preiau locurile de conducere.
Al doilea: au sosit - pur şi simplu, în sensul cel mai categoric - proştii şi inculţii la putere şi în ciuda tuturor legilor economice şi tuturor regulilor politice fac prostii, ca nişte ignoranţi ce se află.
Al treilea: în loc de a se împotrivi, oamenii cumscade adoptă expectative binevoitoare, se fac că nu văd şi nu aud, pe scurt trădează. Nu-şi fac datoria. Imparţialii şi încrezătorii înregistrează şi tac. Sunt cei mai vinovaţi.


Notă:
Ce părere ai de cele afirmate mai sus de către M.? Are dreptate? Exagerează? De ce face afirmaţiile astea? Opinia ta contează, orice comentator are un premiu surpriză garantat, cu condiţia de a posta până pe 6 iulie, dată la care vom face premierea !

6 comentarii:

  1. Am sa atasez pentru inceput cateva link-uri care pot alcatui o introducere interesanta, urmad sa vin si cu un comentariu... (pana pe 6 :P)


    Din seria "Vrem alta Romanie.." :
    1. http://www.happyfish.ro/vrem_alta_romanie/vrem_alta_romanie_i_1

    2. http://www.happyfish.ro/vrem_alta_romanie/vrem_alta_romanie_ii_2

    3. http://www.happyfish.ro/vrem_alta_romanie/vrem_alta_romanie_iii_

    4. http://www.happyfish.ro/vrem_alta_romanie/vrem_alta_romanie_iv_

    5. http://www.happyfish.ro/vrem_alta_romanie/vrem_alta_romanie_v_


    Din seria "Ejprost!!" :
    1. http://www.happyfish.ro/vrem_alta_romanie/ejprost_

    2. http://www.happyfish.ro/vrem_alta_romanie/ejprost_in_continuare

    3. http://www.happyfish.ro/vrem_alta_romanie/inca_ejprost


    Si cu astea cred ca am cuprins o mare parte din subiect. Voi revenii cu un comentariu personal. Rugamintea mea: Urmariti clipurile (toate!!) !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Are dreptate,Romania a ajuns sa fie condusa de oameni care in mod normal ar trebui sa se afle in patura de jos a societatii,insa,cu trecerea vremii,polarizarea pe scara ierarhica s-a inversat,fara ca nimeni sa observe.Astfel s-a ajuns in situatia actuala,insa nu fara ajutorul catorva generatii,care , sub deja traditionalul " si eu ce-as putea face,schimb eu lumea ?!? " , se resemneaza . Renunta la eventualele convingeri si principii deoarece in generatiile care au trait cea mai mare parte a vietii in comunism , inca exista teama de ce s-ar putea intampla daca isi spun parerea,asa ca , sub impulsul acestei frici,tac.Insa ei nu realizeaza ca daca ar spune ceea ce cred,multe lucruri ar putea fi schimbate in mod pozitiv.....Astfel , in Romania anului 2010,cand suntem fortati de circumstante sa tragem linie,vedem cu stupoare ca un copil talentat poate muri in cel mai obscur anonimat daca nu are banii necesari sa ajunga acolo unde ii este locul si ca oamenii au inceput exodul,sub cele mai variate forme ; fie pleaca din mediul urban la sate,fie parasesc tara,hotarati sa nu se mai intoarca in "tara tuturor posibilitatilor",jungla numita Romania....ca tara nu o putem numi.Azi a devenit o dovada de resemnare sau de nebunie sa ramai in tara,in conditiile in care oameni cu un bagaj intelectual mai redus decat al unui elev de gimnaziu carmuiesc un popor....." Noi muncim,nu gandim,gandesc altii pentru noi ! ".....oare aceasta a fost deviza dupa care Romania comunista a fost condusa vreme indelungata ? Probabil,insa in ziua de azi,chiar daca nimeni nu o mai rosteste fara o urma de ironie,ea este insa aplicata de toti romanii,fara limite de varsta sau rasa,ca o pandemie ce a cuprins intreaga tara.Cred ca aceste afirmatii au fost facute pentru a ajuta romanii sa se trezeasca,asa cum zice si imnul " Desteapta-te romane din somnul cel de moarte ! "....Dar intrebarea cea mai grea e cand ne vom trezi din somnul ignorantei in care ne-am cufundat vreme de decenii ? Ne vom trezi oare ?
    Asta ramane de vazut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi cer scuze pentru intarzierea cu care am postat comentariile voastre, dar nu am mai intrat pe blog de doua zile din motive obiective.

    RăspundețiȘtergere
  4. Privind imaginea de mai sus imi pare a fi vorba despre cei patru cavaleri ai Apocalisei, care anunta sfarsitul vremurilor - moartea, razboiul, foametea si boala. Ca dvs i-ati dat o anume dimensiune, asta este deja o alta problema. Particularizand situatia in care ne aflam astazi, dupa o lunga agonie de aproape doi ani, as putea spune ca fiecare traieste mai mult sau mai putin intens propria apocalipsa. Razboiul este conflictul permanent cu aproapele sau cu tine insuti, incercarea de trece peste micile sau mai marile tradari, greseli, vini, compromisuri in speranta ca nu iti vei pierde cu totul respectul de sine... Foametea o astepti cu teama, se anunta deja de atata timp, se insinueaza, se zbate, te cuprinde, te zbarceste si numai gandul la ce va fi deja te face sa gandesti ca un invins... Boala o ai in tine de cand te-ai nascut, samanta inocenta ce ascunde decaderea ce va urma peste decenii; o vezi in aproapele tau, o simti si o mirosi uneori in tine, o mangai cu o privire trista in tatal si in mama ta si nu-ti vine sa crezi ca peste timpuri ea se va ospata din trupul tau, din sufletul tau asa cum o face acum cu cei care au foat asemeni tie. Iar moartea, ce mai e de spus...Cu primul tipat iesit din tine incepe numaratoarea inversa, moartea e prezenta permanent, te apasa uneori cu suflul ei de gheata, dar te iarta si te mai lasa sa-ti fauresti in continuare marea iluzie, viata. Liiceanu spunea undeva ca viata este creata dintr-un sir nesfarsit de iluzii si,uneori o depresie puternica, le sparge si te blocheaza intr-un univers cumplit, din care nu mai poti iesi decat cu greu. Acolo moartea e atotstapanitoare si nu-ti doresti decat sa dormi si ea sa te odihneasca pentru totdeauna...
    Asa vad eu aceasta efigie imaginata acum o jumatate de mileniu de un Durer; cu siguranta ca nu acest tip de comentariu a cerut ,,organizatorul concursului''', dar ,,oamenii cumsecade''prefera sa tradeze, nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Apreciez recunoasterea imaginii, de regula insotesc textul cu imagini mai mult sau mai putin in acord cu ideea articolului, mi-a placut si povestea tesuta in jurul ei. Premiul e asigurat. Poate miercuri, daca nu mai devreme, aflu si cui sa il dau. Ai intuit corect ca nu un comentariu al imaginii era de asteptat, insa ceea ce ma nedumeste sunt ghilimelele din ultima fraza, in sensul folosirii acestora.
    Exista o cheie a concursului inca nesesizata de nimeni, de fapt o surpriza pe care o voi dezvalui la momentul potrivit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu ştiu de ce M. face aceste afirmaţii, probabil pentru a comenta la rândul său în viziune proprie şi cu expresii personale o stare de fapt. Eu aş spune că cele trei afirmaţii sunt scoase din context şi cred că nu mă înşel dacă presupun că au fost însoţite şi de alte completări. Dar dacă trebuie să comentăm ceea ce avem în faţă, atunci aş începe prin a spune că în acel zeit geist privit din perspectivele politică şi socială cele trei elemente sunt interdependente. Da, derbedeii urcă la conducere şi se întâmplă ca foarte mulţi dintre ei să fie inculţi, iar asta se petrece şi din cauza oamenilor cumsecade care, aşa cum spune şi M. sunt poate cei mai vinovaţi. Desigur nu stă totul aşa, este o generalizare convenabilă prin care se identifică vinovaţii, cauzele acestei situaţii nemulţumitoare pentru cei mai mulţi dintre noi. Eu o să merg dincolo de ce a vrut să demonstreze M. şi o să analizez în profunzime afrimaţiile sale cu care, de altfel în primă fază aş fi de acord. Dacă ar fi să luăm prima frază, de exemplu, cei care preiau conducerea sunt asemuiţi cu barbarii, bănuiesc că sensul nu este cel peiorativ care a fost dat ulterior cuvântului pentru că se specifică faptul că nu mai sunt cei din alte ţări care vin să ne atace, deci se lucrează cu sensul primar. Aici găsesc eu o contradicţie, iar pentru afirmaţia ce urmează îmi asum riscurile, dar aşa cum ştim barbarii aceia de demult au mizat pe forţă brută, numai că muşchii fără minte nu funcţionează intotdeuna...ei au ştiut când şi unde să lovească încât să dărâme un imperiu construit pe secole de tradiţie, şi, în toată prostimea lor să îşi construiască peste dărâmăturile lui regate puternice. Pentru omul de rând din acea perioadă a fost totul resimţit ca şi o schimbare de conducere...desigur una brutală care a implicat participare armată şi din partea lui; numai că, omul de rând, identificabil cu omul cumsecade din text nu a beneficiat nicicând de resursele necesare unei opuneri dârze în faţa unei astfel de forţe şi pentru el ceea ce îi oferea barbarul ajungea să fie undeva la acelaşi nivel cu ce i-a oferit împăratul, de unde şi renunţarea şi complacerea într-o stare de fapt. Nu o să mă refer prea mult la proşti pentru că ei, în opinia mea, sunt doar forma vizibilă de conducere; lipsa lor de cultură poate că e cel mai puţin dureros lucru, mai trist este că noi suntem adesea prostiţi de ei. Nu ştiu dacă e laşitate şi dacă ar trebui să îi considerăm pe toţi cei care încearcă să supravieţuiască într-un fel sau altul vinovaţi. Multora dintre ei, mai ales celor care au resimţit schimbarea de regim li s-a demonstrat că nici măcar o revoluţie nu mai ajută, iar un om cumsecade singur nu are nici o putere. Individualizarea excesivă cred că este unul din primele rezultate ale conflictului menţionat şi în multe cazuri el nu face decât să slăbească solidaritatea şi puterea de coalizare...fiecare pentru el, nu? doar aşa fac şi guvernanţii...

    RăspundețiȘtergere