Postez aici numai comentariul meu la acest articol, asta ca să avem la întâlnirea de miercuri un subiect în plus. Aşadar, vă aştept cu comentarii aici şi la o discuţie peste două zile, miercuri, la Casa de Cultură la ora 13.00.
Dacă ii excludem pe cei câţiva care merg la examen cu încredere în valoarea lor confirmată pe parcursul şcolii şi care trăiesc cu emoţii şi bucurie acestă încercare, cele spuse în articol sunt valabile pentru cei mai mulţi.
Cum sesiza şi Mihaela, nu este nicio supriză ceea ce se petrece de ani buni la aceste examene. Îndrăznesc să spun că aceste obiceiuri vor continua, e loc şi de mai mult după părerea mea, deoarece este o situaţie de tip win-win, un joc unde toată lumea câştigă.
Pentru a fi mai clar, detaliez:
1. Câştigă elevii, marea masă a lor, fiindcă primesc o diplomă care le deschide porţile învăţământului universitar şi/sau ale unei cariere.
2. Câştigă învăţământul universitar, care are o arie largă de selecţie, indiferent la calitatea viitorilor studenţi atât timp cât relaţia e una economică, ca de la prestator de servicii la client. Preşedinţii comisiilor de Bacalaureat sunt profesori universitari.
3. Câştigă liceul, care capătă o anumită prestanţă în urma rezultatelor. Aşa periferia atacă cu succes centrul, liceele mici concurează în rezultate cu marile licee de tradiţie, iar acestea se văd obligate să umfle notele şi să scadă exigenţa.
4. Câştigă părinţii, care au făcut eforturi mari, mă refer la pregătirile suplimentare în primul rând, eforturi materiale de durată sau de moment. Rezultatele bune sunt dovada că şi-au făcut datoria de părinţi.
5.Câştigă profesorii, care i-au pregătit pe elevi la clasă sau în particular. Un eventual eşec(de altfel normal ţinând cont de valoarea candidaţilor, verificată în 12 ani de şcoală), i-ar aduce în postura de ţapi ispăşitori. Doar ei i-au pregătit, nu-i aşa?
6. Câştigă guvernanţii, reprezentaţi de minister şi în teritoriu de inspectorate şcolare. Un procentaj mic de promovare a Bacalaureatului se traduce în proastă gestionare a învăţământului, comparativ cu trecutul glorios. Aşa că se merge asimptotic spre promovabilitate 100%. Nu mai vorbesc de impactul la vot pe care l-ar avea un examen serios, cu o promovabilitate normală de 30-40%.
Aşa cum am spus este, se pare, o situaţie interesantă în care toată lumea câştigă!
Dar dacă analizaţi cu atenţie poate gasiţi şi răspunsul la întrebarea: cine are de pierdut?
P.S. Promisesem că până miercuri nu mai postez nimic. Îmi cer scuze pentru faptul că am mai pus şi acest articol, de fapt un comentariu anterior făcut de mine. De acum, promit solemn: până miercuri, tăcere!
P.S. Promisesem că până miercuri nu mai postez nimic. Îmi cer scuze pentru faptul că am mai pus şi acest articol, de fapt un comentariu anterior făcut de mine. De acum, promit solemn: până miercuri, tăcere!