marți, 16 noiembrie 2010

Testul găurii negre

"NASA a descoperit cea mai tânără gaură neagră aflată în vecinătatea Terrei, într-o altă galaxie. Aceasta se află la 50 de milioane de ani lumină, o distanţă foarte mare de Pământ, dar suficient de aproape pentru astrofizicieni, astfel încât aceştia să-i poată studia evoluţia.
Oamenii de ştiinţă spun că această gaură neagră înghite foarte multă materie cosmică şi se încălzeşte, fiind astfel foarte luminoasă.
Ei au subliniat însă că nu pot determina vârsta exactă a acestei găuri negre, dar presupun că are aproximativ 30 de ani

Oamenii de stiinţă cred că SN 1979C  fost descoperit pentru prima dată de un astronom amator în 1979 şi a fost  formată atunci când o stea de aproximativ 20 de ori mai mare decât Soarele s-a prăbuşit." (conform www.realitatea.net)  


Consider acest anunţ ca fiind un test de credulitate şi în acelaşi timp de manipulare. L-am numit testul găurii negre şi are toate ingredientele unei manipulări a maselor: difuzarea în presa (de calitate), apelul la date exacte, ştiinţifice, contextualizarea cu apropiatul sfârşit al lumii etc. Pentru cei ce au înţeles măcar minimal ce reprezintă un an lumină, ce înseamnă să priveşti un obiect aflat la o aşa distanţă (milioane de ani lumină), că a privi astfel înseamnă a privi în spaţiu, dar mai ales în trecut, este uşor să spun că este imposibil ca un obiect (gaura neagră) să existe de 30 de ani şi să fie vizibil la o distanţă de 50 de milioane de ani lumină.


Evident că ştirea poate fi corectată pentru a-i da sens. Dacă momentul pe care noi îl observăm are 30 de ani, este cu totul altceva, dar ultima frază care ne spune că fenomenul a fost observat prima dată acum 31 de ani (1979) ne bagă de tot în ceaţă "galactică".


Bine venite îmi par acum vorbele lui A.Einstein, mare iubitor de înţelepciune:
"Doar două lucruri sunt infiniteuniversul şi prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu