De la delirul limbii de lemn până la presa tabloidă cu titluri bombastice e un drum scurt, asfaltat şi semnalizat corespunzător! Însă cei ce cred că un aşa hal de elocinţă este la îndemâna oricui se înşală (cum altfel?) amarnic. Ca peste tot, avem şi aici campionii talentului, ale căror texte noi le oferim GRATUIT, din nefericire doar în format digital. Domniile voastre, scumpi comentatori, puteţi să le printaţi pe hârtie fină şi să le folosiţi aşa cum se cuvine, împăturite în patru. Textele propuse sunt reale, autentice, dar nu băgăm mâna în foc pentru originalitate, fiindcă, nu-i aşa, geniul românesc se transmite uşor (e contagios!). Ne îngăduiţi aşadar să nu dezvaluim autorii (de cele mai multe ori aceştia trăiesc printre noi), dar să punem în lumină, cu tot respectul, OPERA!
Ca să vă ferim de ispita tabloidizării sau a limbajului modular din lemn de cea mai buna calitate, noi, ca nişte gazde bune, nu vă legăm de catargul corăbiei, ci vă oferim, ca premiu binemeritat, două cărţi de calitate!
Una dintre ele (la alegere) se oferă celui mai inteligent (amuzant, inspirat, haios etc.) comentariu pe textul propus, iar cealaltă o dăm aceluia pe care sorţii îl vor alege (pe scurt, tragem la sorţi dintre ceilalţi comentatori)!
Regulamentul concursului:
- Comentaţi scurt şi la obiect textul propus.
- Dacă vă mai vin idei recomentaţi textul propus.
- Identificaţi-vă prin semnarea comentariului sau cu un add contact pe mess.
- Durata concursului este de doar două săptămâni, la finalul cărora juriul şi sorţii vor alege câştigătorii.
- Premierea se face în stil mare, cu o întâlnire şi discuţii spumoase la un pahar de suc sau, după caz, de bere. Locaţia, invitaţii de seamă şi data vor fi anunţate pe blog.
- Nu fi trist dacă nu ai luat acum premiul! Concursul acesta este permanent, căci slavă Domnului, e plină grădina sa de frumuseţe în exprimare!
Premiile acestei ediţii sunt:
Baftă tuturor!
Iată primul butuc, iată prima încercare! Încercaţi-vă măiestria şi luaţi-l la rindea!
“Argumentul proiectului derivă din chiar dreptul la sănătate, care este unul din drepturile fundamentale ale omului, ceea ce motivează pluriperspectivismul abordării, datorită imenselor implicaţii individuale, sociale şi demografice. Realitatea contemporană a demonstrat necesitatea formării unor abilităţi în rândul copiilor şi al tinerilor privind fundamentarea unui stil de viaţă sănătos, responsabil pentru ridicarea nivelului de trai. […] Racordarea educaţiei la realitate se realizează prin intermediul activităţilor extraşcolare, cu impact imediat, valorizând experienţa, cunoştinţele, abilităţile şi competenţele elevilor, oferindu-le spaţii de exersare în medii pertinente, autentice ale integrării lor sociale în comunitate.”
Incipitul debutează în sfera literalităţii dezvăluind din persepctivă conotativ-donotativă adevărul absolut şi imanent al sănatăţii ca perpectivă mundană şi transcendentă.
RăspundețiȘtergereE suficient pentru premiu? :))
Micolae Nanolescu
Io l'am luat la barda si a iesit ceva urat mirositor.
RăspundețiȘtergerevibe_me_tube203 (ID)
Ai fost prea dur! Incearca mai cu blandete, o apropiere mai tandra (fiindca textul e sensibil) si poate iese ceva! Oricum esti in cursa pentru premiu!
RăspundețiȘtergere... Acestea fiind spuse, dragi tovarasi, dati-mi voie sa declar Daciada deschisa, dar nu inainte de a va ura: faceti cinste partidului si statului nostru." Urale nesfarsite.
RăspundețiȘtergereScanteia Tineretului, 24 iunie 1988.
Mulţi identifică limbajul de lemn cu comunismul. Este poate epoca în care acesta a apărut, dar să nu îi luam prezentului dreptul de a fi timpul în care limbajul de lemn a înflorit şi a dat roade! Tovarăsi, fiţi vigilenţi!
RăspundețiȘtergereNu da “dreptul” la sănătate doar medicului! Dă-l şi asistentei, brancardierului, liftierului şi portarului. Vei vedea că asta motivează pluriperspectivismul abordării şi că poți obține chiar algocalmin - unul din drepturile fundamentale ale omului. Acordă atenţie imenselor implicaţii individuale, sociale şi demografice. Adicătelea unu-i dreptul când îl dai singur, altu' când îl dă tot neamu' venit în vizită; unu-i când îl dai de bunăvoie, altu' când ţi se cere; unu’ e la ţară, altu' la oraş. În realitatea contemporană, pentru siluetă şi pentru ridicarea nivelului de trai, trebuie să sprijini fundamentarea unui stil de viaţă sănătos, adică să mănânci cât să nu mori şi să laşi pe alţii să se-mbuibe. […]
RăspundețiȘtergereQuote: "In dragoste si in razboi, nu este important trandafirul, nici macar bobocul lui, ci imaginatia... (mai departe stii tu) /End of Quote
RăspundețiȘtergereDe propus!
MULTUMESC TUTUROR PENTRU PARTICIPARE! RUGAMINTEA MEA ESTE SA VA IDENTIFICATI, PE CAT POSIBIL, CU O SEMNATURA LA FINAL, UN ID DE MESSENGER, SAU PRINTR-UN MAIL CATRE MINE danfugulin@yahoo.com (sau ad contact pe mess). Asta ca sa puteti ridica premiul si in primul rand sa ne cunoastem :). Oricum toata lumea e invitata la festivitatea de premiere!
RăspundețiȘtergereCand eram student am avut ocazia foarte des sa ascult peroratii de felul "rumegush-ului" postat de tine. Erau diversi insi, imbracati corect dar cam ponositi, in general cu o educatie sumara, dar care printr-un discurs sforaitor, plin de talas, dar bine spoit cu baitz si lac, atrageau destui gura-casca ce se minunau de cultura acetor maestri ai limbii de lemn. Le spuneam filozofii de tren. Daca interveneai si le dadeai peste nas, deveneau extrem de violenti si isi asmuteau cateii ce se gudurau pe langa ei impotriva ta, tu deveneai un proscris, in timp ce ei isi ridicau statuie, ramanan in constiinta colectiva a navetistilor ca mari spirite anonime ale culturi romanesti contemporane!
RăspundețiȘtergereVorbind la obiect asa cum s-a cerut, incerc sa mesteresc putin la butucul ala. Nu vreau sa concurez, cat sa atrag atentia ca trebuie maiestrie ca din scurt sa iti iasa totul bine, neabatandu-te de la fibra materialului. Acum, eu consider ca e insuficient, si poate in 2 domenii se vede cel mai bine in tara asta, ca cineva sa iti garanteze sub pecete un drept, un privilegiu, care nu se poate materializa. Doua domenii fundamentale pe care pasajul respectiv le surprinde: sanatate si invatamant. 1. dreptul la sanatate ne e garantat numai ca mai bine invatam sa avem grija de noi cat sa nu fim bolnavi, caci s-ar putea sa nu exista alternativa. 2. copilul, elevul trebuie sa se deprinda sa se educe singur, nu? pentru ca sistemul de invatamant e cam la acelasi nivel cu cel sanitar. Cine e vinovat? Cu toti stim, nu cred mai e necesar sa arat cu degetul. Acum partile pozitive: mediul non-formal de educatie va fi intotdeauna benefic copiilor pentru ca se evita rigiditatea din scoala si se invata ceva util; apoi orice copil trebuie sa fie pregatit pentru orice situatie, idiferent daca i se pot oferi sau nu serviciile adecvate si nu in ultimul rand este o metoda de a compensa un lips cu ceva ce ne este la indemana...o forma de a reactiona.
RăspundețiȘtergereCiudat este ca oamenii, in loc sa incerce sa descifreze textul, s-au grabit sa comenteze limbajul... dovada ca nu au inteles nici macar cerinta.. Sincer sa fiu prefer "limbajul de lemn" (pe care il asociaza majoritatea cu, si anume, comunismul) decat "limbajul de latex", de astazi, pe care il aud zilnic, in special fara voia mea.
RăspundețiȘtergereBaza educatiei este autoeducarea. la fel cum pentru a promova un examen este in primul rand necesar sa te prezinti.
Pe langa faptul ca am ajuns intr-un punct unde sistemul sanitar romanesc este la pamant, sanatatea mentala sufera mai mult, din pricina crizei valorilor.
In fine...(prefer sa vorbesc despre asta) o sa ma spun mai multe cand ne intalnim.. asta in caz ca ramane in picioare invitatia. am intrat destul de tarziu cu acest comentariu. in prima zi cant ati postat articolul asta aveam o alta idee de comentariu, care ocupa cam vreo 2 pagini, insa am vazut ca trebuie sa fim "concisi" si am renuntat la el, am asteptat insa alte comentarii, care, trebuie sa recunosc, m-au dezamagit..
Comentariul tau este binevenit, nici vorba de intarziere, te-ai incadrat in termen! Sigur ca ne vom vedea intr-un "cadru mai larg" si va fi o placere sa stam "la discutii". Daca mai ai comentariul de 2 pagini, parerea mea este sa-l postezi :). Completarea cu comentariul "concis" am facut-o special pentru cei care ar fi inteles ca e vorba de cine stie ce analiza de text... si astfel s-ar teme sa posteze ceva. Pe mine nu m-a dezamagit niciun cometariu :). Te astept si cu alte pareri si sugestii!
RăspundețiȘtergere